Sobotnia rozpusta, czyli frytki!

...ale ponieważ mama czuwa - to w wersji duuużo zdrowszej! Dzięki temu już mniej więcej roczne maluchy mogą spokojnie spróbować pierwszego 'fast-slow-fooda' ;) a przy okazji wymasować swędzące dziąsełka i poćwiczyć żucie i gryzienie:D

Składniki:

  • ziemniaki (ale może być też seler, marchewka, korzeń pietruszki, burak) - ilość dowolna, byle piekarnik pomieścił
  • zioła prowansalskie
  • kilka ząbków czosnku (nie trzeba ich jeść, ale dzięki niemu frytki będą bardziej aromatyczne)
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki – wrzucić do garnka razem z obranymi ząbkami czosnku.

Posypać ziołami prowansalskimi, polać oliwą i wszystko dokładnie wymieszać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 200ºC przez około 20 minut.

* Można również podać z sosem jogurtowo-koperkowym (jogurt naturalny + posiekany koperek)

frytki

Podobne