Śniadanie/Kolacja

Dyniowe scones z rodzynkami (po 1. roku życia)

 

dyniowe scones z rodzynkami

Żółciutkie i pyszne bułeczki z rodzynkami. Nie za słodkie, świetne na śniadanie, przekąskę, do kawki, na spacer, na wycieczkę...

A co ważne - szybkie w przygotowaniu i bez użycia drożdży;)

Składniki (na 12-14 sztuk):

  • 350 g mąki pszennej (u nas luksusowa, typ 550)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 250 g puree z dyni (przepis na puree z dyni ---> TUTAJ)
  • 2 jajka
  • 20 ml mleka
  • 100 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier. Następnie wkroić zimne masło (pokroić w drobną kosteczkę) i dokładnie wyrobić z mąką aż do połączenia składników.

W drugim naczyniu wymieszać trzepaczką 2 jajka, puree z dyni, mleko i rodzynki. Do mokrych składników dodać suche i szybko zagnieść. Powstanie gęste, klejące ciasto - takie ma być, nie podsypujemy mąką!

Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć na nią ciasto i z wierzchu jeszcze raz posypać mąką. Rozwałkować na grubość około 2 cm. Szklanką o średnicy ok.5 cm lub ostrą metalową foremką wykrawać bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w niewielkich odstępach).

Przed pieczeniem bułeczki można z wierzchu posmarować mlekiem (wtedy będą bardziej miękkie i gładkie z wierzchu, my akurat preferujemy takie nieregularne i popękane;).

Piec w temperaturze 230º C przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą zbyt szybko się rumienić, należy zmniejszyć temperaturę do 220º C. 

Ostudzić na kratce.

Najlepsze w dniu pieczenia - z dżemem ;)

bułeczki z dynią

źródło inspiracji: MojeWypieki

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾