Maślankowe ciasto z owocami i kruszonką
Szybkie ciacho nie-drożdżowe, a wygląda jak zagniatane przez pół dnia drożdżowe:)
...lekko wilgotne (ale nie zakalcowate!)
...z kruszonką lub bez - jak wolicie?
Składniki:
CIASTO
- 1 szklanka maślanki (naturalna lub owocowa - w zależności od użytych owoców...np. z truskawkami świetnie komponuje się maślanka truskawkowa)
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej lub pełnoziarnistej)
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
- ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
- owoce - dowolne, około 1 kg
KRUSZONKA
- 1/2 kostki masła
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki mąki
Zagnieść wszystkie składniki i "ucierać" w dłoniach do uzyskania kruszonki:)
Sposób przygotowania:
Przygotować kruszonkę i odstawić do lodówki.
Zmiksować składniki ciasta - najpierw jajka z cukrem i ziarenkami wanilii, następnie dodać płynne składniki (zmiksować), a na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować.
Zmiksowane ciasto wylać na dużą blachę (lub tortownicę) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną.
Na ciasto wyłożyć owoce (u nas pół na pół świeży rabarbar i truskawki).
Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180º C (termoobieg) przez około 50 minut.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾