Deser

Ciasto marchewkowo-migdałowe bez tłuszczu! (po 1. roku życia)

ciasto marchewkowo-migdałowe

Ciasto z tych cięższych, ale nie zakalcowatych, cudownie sycące o wyrazistym smaku migdałów przełamanym nutą skórki cytrynowej...do kawy w pochmurny dzień i-de-al-ne!

Tym bardziej, że w cieście nie ma ani grama TŁUSZCZU, więc zajadamy się bez wyrzutów sumienia;)

Świetny deser dla małego człowieka...ale uwaga - pod warunkiem, że nie ma uczulenia na migdały, więc jeżeli to Wasz 1. raz z migdałami - próbujcie ostrożnie.

Składniki:

  • 300 g obranych marchewek
  • 200 g zmielonych migdałów (bez skórek)
  • 300 g drobnego cukru
  • 180 g mąki orkiszowej 
  • 4 jajka
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • małe opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • *masło do posmarowania tortownicy + kasza manna/bułka tarta do wysypania - albo papier do pieczenia
  • *lukier – opcjonalnie do polania ciasta

Sposób przygotowania:

Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce(drobne oczka) i delikatnie odcisnąć sok.

Wymieszać cukier, starte migdały, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Cytrynę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę (drobne oczka), dodać do marchewek.

Następnie do marchewek dodać rozmącone jajka, mąkę połączoną z resztą składników i dokładnie wymieszać wszystko, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji.

Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm (wysmarowanej i wysypanej lub wyłożonej papierem do pieczenia).

ciasto marchewkowe PRZED pieczeniem

Piec ok. 40 minut w temperaturze 170°C.

Mały Człowiek bardzo skrupulatnie sprawdził patyczkiem, czy ciasto aby na pewno już suche w środku...cud, że nie zamienił ciasta w sito;)

ciasto marchewkowe PO upieczeniu

Można ozdobić polewą lukrową.

Smacznego!

ciasto marchewkowo-migdałowe z polewą lukrową

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾