Zdrowsze pieguski (po 9. miesiącu)
Kto nie lubi piegusków? Te przygotujesz w 15 minut, a efekt powali na kolana! Domowe, i co najważniejsze, zdrowsze pieguski są pyszne i do kawy i na mały/wielki głód, dodadzą energii, nakarmią wewnętrznego łasucha i nie wzbudzą wyrzutów sumienia;) a jeśli już, to ewentualnie niewielkie... Zdrowsze pieguski to świetny pomysł na własnoręcznie wykonany prezent dla Walentynki/Walentego - jak w powiedzeniu - przez żołądek do serca!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/orkiszowej
- 1 szklanką mąki zwykłej (pszennej)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 kostki masła (125 g)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego/stewii/ksylitolu
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- opcjonalnie wiórki kokosowe i żurawina - po garści do smaku, jeśli lubisz:)
Sposób przygotowania:
PIekarnik rozgrzewamy do 180°C.
W misce utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem na jednolitą masę. Dodaj jajko i mleko i ponownie zmiksuj. Następnie dodaj wszystkie suche składniki (obie maki, proszek do pieczenia, sól, przyprawy). Na końcu delikatnie wmieszaj do masy łyżką czekoladę i płatki owsiane.
Z przygotowanej masy formuj kulki o wielkości mniej więcej 2x orzecha włoskiego. Uwaga, masa może się kleić - najlepiej formować ją wilgotnymi rękami. Uformowane kulki układaj na blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczaj dłonią. Ciasteczka piecz około 11-14 minut - nie dłużej, bo mogą się przypalić od spodu.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾