Deser

Zdrowsze pieguski (po 9. miesiącu)

zdrowsze pieguski

Kto nie lubi piegusków? Te przygotujesz w 15 minut, a efekt powali na kolana! Domowe, i co najważniejsze, zdrowsze pieguski są pyszne i do kawy i na mały/wielki głód, dodadzą energii, nakarmią wewnętrznego łasucha i nie wzbudzą wyrzutów sumienia;) a jeśli już, to ewentualnie niewielkie... Zdrowsze pieguski to świetny pomysł na własnoręcznie wykonany prezent dla Walentynki/Walentego - jak w powiedzeniu - przez żołądek do serca!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/orkiszowej
  • 1 szklanką mąki zwykłej (pszennej)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego/stewii/ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • opcjonalnie wiórki kokosowe i żurawina -  po garści do smaku, jeśli lubisz:)

Sposób przygotowania:

PIekarnik rozgrzewamy do 180°C.

W misce utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem na jednolitą masę. Dodaj jajko i mleko i ponownie zmiksuj. Następnie dodaj wszystkie suche składniki (obie maki, proszek do pieczenia, sól, przyprawy). Na końcu delikatnie wmieszaj do masy łyżką czekoladę i płatki owsiane.

Z przygotowanej masy formuj kulki o wielkości mniej więcej 2x orzecha włoskiego. Uwaga, masa może się kleić - najlepiej formować ją wilgotnymi rękami. Uformowane kulki układaj na blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczaj dłonią. Ciasteczka piecz około 11-14 minut - nie dłużej, bo mogą się przypalić od spodu.

Smacznego!

pieguski fit

domowe pieguski

zdrowe pieguski

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾