Dyniowe scones z rodzynkami (po 1. roku życia)
Żółciutkie i pyszne bułeczki z rodzynkami. Nie za słodkie, świetne na śniadanie, przekąskę, do kawki, na spacer, na wycieczkę...
A co ważne - szybkie w przygotowaniu i bez użycia drożdży;)
Składniki (na 12-14 sztuk):
- 350 g mąki pszennej (u nas luksusowa, typ 550)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g zimnego masła
- 250 g puree z dyni (przepis na puree z dyni ---> TUTAJ)
- 2 jajka
- 20 ml mleka
- 100 g rodzynek
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier. Następnie wkroić zimne masło (pokroić w drobną kosteczkę) i dokładnie wyrobić z mąką aż do połączenia składników.
W drugim naczyniu wymieszać trzepaczką 2 jajka, puree z dyni, mleko i rodzynki. Do mokrych składników dodać suche i szybko zagnieść. Powstanie gęste, klejące ciasto - takie ma być, nie podsypujemy mąką!
Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć na nią ciasto i z wierzchu jeszcze raz posypać mąką. Rozwałkować na grubość około 2 cm. Szklanką o średnicy ok.5 cm lub ostrą metalową foremką wykrawać bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w niewielkich odstępach).
Przed pieczeniem bułeczki można z wierzchu posmarować mlekiem (wtedy będą bardziej miękkie i gładkie z wierzchu, my akurat preferujemy takie nieregularne i popękane;).
Piec w temperaturze 230º C przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą zbyt szybko się rumienić, należy zmniejszyć temperaturę do 220º C.
Ostudzić na kratce.
Najlepsze w dniu pieczenia - z dżemem ;)
źródło inspiracji: MojeWypieki
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾