Kisiel jabłkowo-truskawkowy (po 10. miesiącu)

Składniki:

  • duże jabłko
  • garść truskawek (mrożonych lub w sezonie - świeżych)
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Jabłko umyć, sparzyć skórkę, obrać, zetrzeć na tarce (małe oczka) i gotować razem z opłukanymi truskawkami w 3/4 szklanki wody do czasu, aż owoce zmiękną. Można zmiksować wszystko na gładką masę (jeżeli małemu człowiekowi nie przeszkadzają owoce w kawałkach - zostawiamy je w spokoju i przechodzimy do następnego akapitu;)

W pozostałej części zimnej wody dokładnie rozmieszać mąkę, następnie powoli dodawać do masy z owoców cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

Najlepiej podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

kisiel jabłkowo-truskawkowykisiel

 

 

Podobne przepisy