Bułeczki razowe z płatkami owsianymi

Weekendowej piekarni ciąg dalszy;)
Tym razem przepis nie na zakwasie, a więc nieco szybszy w wykonaniu...a dodatek owsianki sprawia, że śniadanie z taką bułą jest zdrowe podwójnie!
Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku bułki będą idealne na niedzielne śniadanko (pod warunkiem, że wstaniecie ze 2h wcześniej, żeby upiec;) a jak nie jesteście skłonni do takiego umartwiania się w weekend, to będzie pyszne drugie śniadanie...
Składniki:
- 200 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej)
- 300 g mąki pszennej (jasnej, np. typ 550)
- 200 g ugotowanych płatków owsianych*
- 300 ml ciepłej przegotowanej wody (w temp. około 40°C)
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
* aby uzyskać 200 g owsianki, trzeba zalać wodą 100 g płatków owsianych górskich i ugotować
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą i odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez kilka minut, a nastepnie odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę (do momentu podwojenia objętości).
PRZED wyrastaniem...
i już PO :)
Ciasto podziel na około 8 równych części i uformuj bułeczki. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, można delikatnie podsypać mąką. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy na ile to oczywiście możliwe...mi to nie do końca wyszło jak widać na zdjęciu poniżej;) Posyp bułeczki płatkami owsianymi i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Można do piekarnika rozgrzanego do 50°C.
Uformowane bułeczki PRZED drugim wyrastaniem
a tu już bułeczki PO drugim wyrastaniu :)
Bułeczki upiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut.
A teraz to już nie pozostaje nic innego, jak zajadać...
Z masłem i domowym dżemem truskawkowym - fe-no-me-nal-ne! :)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾