Deser

Maślankowe ciasto z owocami i kruszonką

Szybkie ciacho nie-drożdżowe, a wygląda jak zagniatane przez pół dnia drożdżowe:)

...lekko wilgotne (ale nie zakalcowate!)

...z kruszonką lub bez - jak wolicie?

ciasto z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

CIASTO

  • 1 szklanka maślanki (naturalna lub owocowa - w zależności od użytych owoców...np. z truskawkami świetnie komponuje się maślanka truskawkowa)
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej lub pełnoziarnistej)
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
  • owoce - dowolne, około 1 kg


KRUSZONKA

  • 1/2 kostki masła
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki mąki

Zagnieść wszystkie składniki i "ucierać" w dłoniach do uzyskania kruszonki:)

 

Sposób przygotowania:

Przygotować kruszonkę i odstawić do lodówki.

Zmiksować składniki ciasta - najpierw jajka z cukrem i ziarenkami wanilii, następnie dodać płynne składniki (zmiksować), a na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować.

Zmiksowane ciasto wylać na dużą blachę (lub tortownicę) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną.

Na ciasto wyłożyć owoce (u nas pół na pół świeży rabarbar i truskawki).

Posypać kruszonką.

ciasto + owoce + kruszonka

Piec w temperaturze 180º C (termoobieg) przez około 50 minut.

tuż po upieczeniumaślankowe ciasto z owocami i kruszonką

maślankowe ciasto z owocami pod kruszonkąz lotu aparatu...

Smacznego!

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾