Pszenno-orkiszowe bułki z ziarnami

Bułeczki z niewielkim dodatkiem masła lub oliwy, BEZ JAJEK, posłodzone miodem (można zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym). Z pewnością przypadną do gustu alergikom;)
Składniki (na 8 bułek):
- 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 300 ml wody
- 1 łyżka masła, roztopionego (można zastąpić oliwą)
- 10 g drożdży suszonych lub 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka miodu (syropu z agawy / klonowego)
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- ziarna do posypania: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek....
Sposób przygotowania:
Jeżeli używamy świeżych drożdży - przygotować z nich rozczyn.
Obie mąki wymieszać. Dodać rozczyn drożdżowy lub suche drożdże (jeżeli takich używamy). Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, pod koniec dodając roztopione masło lub oliwę. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, uformować kulę, włożyć do obsypanej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30 minut lub więcej).
Tuż przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, opcjonalnie posypać ziarnami.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Ostudzić na kratce.
inspiracja: Moje Wypieki
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾