Śniadanie/Kolacja

Pszenno-orkiszowe bułki z ziarnami

pszenno-orkiszowe bułki

Bułeczki z niewielkim dodatkiem masła lub oliwy, BEZ JAJEK,  posłodzone miodem (można zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym). Z pewnością przypadną do gustu alergikom;)

Składniki (na 8 bułek):

  • 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka masła, roztopionego (można zastąpić oliwą)
  • 10 g drożdży suszonych lub 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka miodu (syropu z agawy / klonowego)
  • 1 łyżeczka soli

​dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • ziarna do posypania: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek....

Sposób przygotowania:

Jeżeli używamy świeżych drożdży - przygotować z nich rozczyn.

Obie mąki wymieszać. Dodać rozczyn drożdżowy lub suche drożdże (jeżeli takich używamy). Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, pod koniec dodając roztopione masło lub oliwę. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, uformować kulę, włożyć do obsypanej mąką miski,  przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30 minut lub więcej).

Tuż przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, opcjonalnie posypać ziarnami.

Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Ostudzić na kratce.

pszenno-orkiszowe bułki dla alergików

bułka pszenno orkiszowa

inspiracja: Moje Wypieki

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾