Babeczki Wielkanocne (po 1. roku życia)

W sam raz do koszyczka!

Babeczki bananowo-daktylowe z dodatkiem karobu i bez dodatku choćby grama cukru;) Słodkie (dzięki bananom i suszonym daktylom), lekko wilgotne w środku i mięciutkie. A co najlepsze - robi się je błyskawicznie, nie potrzebujemy nawet miksera (spokojnie zdążycie jeszcze upiec i włożyć do koszyczka;)

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (u nas pełnoziarnista)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2 banany (jak najbardziej dojrzałe)
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka karobu (opcjonalnie, może być bez)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli

 

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180°C (z termoobiegiem).

Suszone daktyle zalej wrzątkiem i pomocz 10-15 minut. Następnie odcedź i drobno pokrój.

W jednej misce wymieszaj: rozbełtane jajka, rozgniecione widelcem banany, pokrojone daktyle i olej (lub oliwę).

W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i karob.

Połącz zawartość obu misek i wszystko wymieszaj (nie musi być bardzo dokładnie;)

masa na babeczki

Napełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości masą.

napełnione papilotki

Pieczemy 15-18 minut (do tzw. suchego patyczka).

babeczki wielkanocnebabeczki bananowe

muffinki bananowebabeczka do koszyczka:)

A poniżej duży bonus: mały ludzik, mały fiat i mała babeczka;)

mały ludzik z małą babeczką ;)

Smacznego!

 

 

 

Podobne przepisy