Babeczki Wielkanocne (po 1. roku życia)
W sam raz do koszyczka!
Babeczki bananowo-daktylowe z dodatkiem karobu i bez dodatku choćby grama cukru;) Słodkie (dzięki bananom i suszonym daktylom), lekko wilgotne w środku i mięciutkie. A co najlepsze - robi się je błyskawicznie, nie potrzebujemy nawet miksera (spokojnie zdążycie jeszcze upiec i włożyć do koszyczka;)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (u nas pełnoziarnista)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 banany (jak najbardziej dojrzałe)
- 2 jajka
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka karobu (opcjonalnie, może być bez)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki suszonych daktyli
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 180°C (z termoobiegiem).
Suszone daktyle zalej wrzątkiem i pomocz 10-15 minut. Następnie odcedź i drobno pokrój.
W jednej misce wymieszaj: rozbełtane jajka, rozgniecione widelcem banany, pokrojone daktyle i olej (lub oliwę).
W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i karob.
Połącz zawartość obu misek i wszystko wymieszaj (nie musi być bardzo dokładnie;)
Napełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości masą.
Pieczemy 15-18 minut (do tzw. suchego patyczka).
A poniżej duży bonus: mały ludzik, mały fiat i mała babeczka;)
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾