Shrekowa zupka - czyli zupa-krem z porów (po 1. roku)

Zbliża się pora (słowo-klucz w tym przepisie;) smarkania, kichania, infekcji... zanim wirusy zaatakują - my odpowiadamy wzmacniającą i rozgrzewającą zupą-krem:)

...czyli po prostu pora na PORA!

Składniki (porcja dla 4-6 głodnych osób):

  • 3 pory
  • 3 marchewki
  • 5-6 ziemniaków
  • łyżka masła
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz - wg uznania

 

Sposób przygotowania:

Pory - obrać, umyć, pokroić w plastry, podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na maśle.

Marchewki, ziemniaki - obrać, umyć, pokroić w kostkę (jaka Wam pasuje, to nie konkurs wycinanek, a wszystko i tak zmiksujemy;) - dodać do podsmażonego pora.

zupa-krem

Dodać liście laurowe, oregano, zalać wodą (tak,żeby przykryła warzywa) i gotować ok. 30 minut - do czau, aż warzywa będą miękkie.

zupa-krem z porów

Zmiksować, doprawić do smaku.

Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym. Smacznego!

Shrekowa zupka - czyli zupa-krem z porów

shrekowa zupa krem z porów

Podobne przepisy