Makaron z kurczakiem i szpinakiem (po 1. roku)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • szpinak świeży – ok. 400 g
  • śmietanka 18% lub 12% - ½ szklanki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. 200 g dowolnego makaronu (u nas farfalle)
  • masło/oliwa z oliwek
  • curry, mielona papryka, gałka muszkatołowa, sól morska, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczaka - umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, przyprawić curry i papryką, a następnie poddusić na oliwie.

Szpinak – umyć i poddusić na maśle/oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek + gałkę muszkatołową + odrobinę soli + pieprz - wymieszać i chwilkę dusić, a następnie dodać śmietanę i wszystko razem chwilkę poddusić.

Do sosu dorzucić podduszonego kurczaka, wszystko wymieszać.

Ugotowany makaron wymieszać z sosem.

Makaron z kurczakiem i szpinakiem (po 1. roku)Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowymFarfalle z kurczakiem i szpinakiem

 

 

 

 

Podobne przepisy