Cebularze (po 2. roku)

Nieskomplikowane, bo ciasto drożdżowe + cebula, a jakie pyszne!
Cebularze nie są trudne w przygotowaniu, ale niestety czasochłonne, dlatego rozważam przygotowanie ich następnym razem z podwójnej porcji;)
Przepis uniwersalny dla dzieci i dla dorosłych - ciężko stwierdzić, kto szybciej pochłaniał...
Składniki: (na 10 sporych cebularzy, a śmiało można i 15 cieńszych)
ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej (typ 550)
- 300 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
farsz:
- ok. 1/2 kg cebuli
- sól , pieprz, tymianek, majeranek - do smaku
- szczypta cząbru
- olej do smażenia
- * podduszone resztki wędlin (akurat miałam, więc dodałam, ale bez równie pyszne)
Przygotowanie:
Wkruszyć drożdże do miski, dodać cukier, ok. 50 ml ciepłego mleka, 1 dużą łyżkę mąki – wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien się w tym czasie napuszyć.
Po 15 minutach :
Dodać do rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, sól, pozostałe mleko – wszystko wymieszać w misce do połączenia się składników. Następnie dodać olej i jeszcze przez chwilę delikatnie mieszać, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Ciasto wyłożyć na blat lekko posypany mąką i wyrabiać ok. 5 minut – aż przestanie się kleić do dłoni.
Wyrobione ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
W tym czasie przygotować farsz:
Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki i zeszklić na rozgrzanej patelni, doprawić do smaku i odstawić do przestygnięcia.
Po 30 minutach :
Ciasto wyjąć z miski i „odgazować” na blacie – kilkukrotnie mocno uderzyć całą dłonią z obu stron - dzięki odpowietrzeniu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze
Miskę z ciastem ponownie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut.
Po 30 minutach :
Ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i wyrobić przez chwilę.
Z ciasta uformować wałek o długości ok. 60 cm i podzielić ciasto na 10 w miarę równych części, z których formujemy cebularze. W środku robimy wgłębienie – miejsce na farsz.
Uformowane cebularze kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środek cebularza nakładamy farsz – cebularze układamy w odstępach około 2-3 cm bo jeszcze wyrosną
Blachę z cebularzami odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min.
Nagrzać piekarnik do 200°C (góra+dół).
Cebularze piec ok. 22 minuty.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾