Śniadanie/Kolacja

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Wyjątkowo nie-weekendowa piekarnia, ale może właśnie przed Wielkanocą skusicie się na upieczenie własnego chleba?

Do jajeczka i kiełbaski z chrzanem w sam raz :)

 

Składniki:

na zaczyn:

  • 360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 300 g wody (najlepiej filtrowanej lub mineralnej)
  • 20 g zakwasu żytniego

 

ciasto właściwe:

  • 230 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 g wody
  • 1 płaska łyżka soli morskiej
  • 3 g drożdży instant

 

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej (przed pieczeniem chleba) przygotowujemy zaczyn, pamiętając również o jeszcze wcześniejszym dokarmieniu zakwasu;)

czyli przykładowo:

  • w piątek rano (np. 8) wyciągamy zakwas z lodówki, dokarmiamy i zostawiamy na 12 h (w temperaturze pokojowej)

najedzony zakwas;)

  • w piątek wieczór (ok. 20) odmierzamy z dokarmionego zakwasu ilość potrzebną do pieczenia chleba i przygotowujemy zaczyn, odstawiamy na 12-16 h (w temperaturze pokojowej)
  • w sobotę rano pieczemy chleb:)

 

Wracając do przepisu na chleb pszenno-żytni... składniki na zaczyn mieszamy tylko do połączenia i odstawiamy na 12-16 h (w temperaturze pokojowej).

 

W dniu pieczenia chleba:

Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, nieszczególnie długo, tylko do połączenia się składników. Można dodać dowolne ziarna, pestki dyni itp. (u nas słonecznik i pestki dyni).

Odstawiamy na 30-60 minut.

ciasto na chleb przed 1. wyrastaniempo 1. wyrastaniu

Po 1.wyrośnięciu przekładamy ciasto do formy wysmarowanej olejem.  Z podanej ilości składników - albo do 1 długiej keksówki (na szerokość całego piekarnika;) albo do 2 mniejszych keksówek. Można skropić wierzch ciasta olejem.

przed 2. wyrastaniem

Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 50-60 minut (w ciepłe miejsce, np. do piekarnika rozgrzanego do 50°C).

po 2. wyrastaniu

Po 2.wyrośnięciu rozgrzewamy piekarnik do 230°C i wstawiamy chleb. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220°C i dopiekamy jeszcze przez 30-40 minut.

Po upieczeniu koniecznie wyjmij chleb z blaszki i ostudź! Nie krój gorącego (chociaż ślinka cieknie:D)

W trakcie pieczenia spryskaj chleb kilkukrotnie wodą, dzięki temu będzie chrupiący z wierzchu i miękki w środku.

chleb pszenno-żytni na zakwasie

pszenno-żytni chleb na zakwasieświeży chleb pszenno-żytni na zakwasie

Smacznego!

 

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾