Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Wyjątkowo nie-weekendowa piekarnia, ale może właśnie przed Wielkanocą skusicie się na upieczenie własnego chleba?
Do jajeczka i kiełbaski z chrzanem w sam raz :)
Składniki:
na zaczyn:
- 360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
- 300 g wody (najlepiej filtrowanej lub mineralnej)
- 20 g zakwasu żytniego
ciasto właściwe:
- 230 g mąki żytniej
- 300 g mąki pszennej
- 400 g wody
- 1 płaska łyżka soli morskiej
- 3 g drożdży instant
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej (przed pieczeniem chleba) przygotowujemy zaczyn, pamiętając również o jeszcze wcześniejszym dokarmieniu zakwasu;)
czyli przykładowo:
- w piątek rano (np. 8) wyciągamy zakwas z lodówki, dokarmiamy i zostawiamy na 12 h (w temperaturze pokojowej)
- w piątek wieczór (ok. 20) odmierzamy z dokarmionego zakwasu ilość potrzebną do pieczenia chleba i przygotowujemy zaczyn, odstawiamy na 12-16 h (w temperaturze pokojowej)
- w sobotę rano pieczemy chleb:)
Wracając do przepisu na chleb pszenno-żytni... składniki na zaczyn mieszamy tylko do połączenia i odstawiamy na 12-16 h (w temperaturze pokojowej).
W dniu pieczenia chleba:
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, nieszczególnie długo, tylko do połączenia się składników. Można dodać dowolne ziarna, pestki dyni itp. (u nas słonecznik i pestki dyni).
Odstawiamy na 30-60 minut.
Po 1.wyrośnięciu przekładamy ciasto do formy wysmarowanej olejem. Z podanej ilości składników - albo do 1 długiej keksówki (na szerokość całego piekarnika;) albo do 2 mniejszych keksówek. Można skropić wierzch ciasta olejem.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 50-60 minut (w ciepłe miejsce, np. do piekarnika rozgrzanego do 50°C).
Po 2.wyrośnięciu rozgrzewamy piekarnik do 230°C i wstawiamy chleb. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220°C i dopiekamy jeszcze przez 30-40 minut.
Po upieczeniu koniecznie wyjmij chleb z blaszki i ostudź! Nie krój gorącego (chociaż ślinka cieknie:D)
W trakcie pieczenia spryskaj chleb kilkukrotnie wodą, dzięki temu będzie chrupiący z wierzchu i miękki w środku.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾