Puree z dyni

Puree z dyni przyda się do wielu jesiennych przepisów. A skoro sezon na dynię w pełni, to chyba warto poeksperymentować:)

dynia hokkaido

Składniki:

  • dynia - np. hokkaido (nie trzeba jej obierać ze skóry;)

Dynię umyć, wydrążyć łyżką miąższ z nasionami. Pokroić na mniejsze części. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub  na blaszce i przykryć folią aluminiową.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut (a małe dynie np. Hokkaido tylko 30 minut) - do miękkości. Miękkość dyni należy sprawdzić patyczkiem lub widelcem - bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ.

Upieczoną dynię wystudzić (jeżeli nie jest to hokkaido, to obrać ze skóry) i zmiksować do otrzymania puree. Jeśli jest wodniste - nadmiar wody odcisnąć na sitku wyłożonym gazą (nie za mocno, puree nie może być suche).

Gotowe puree można trzymać w lodówce w słoiczku 3-5 dni. Można też rozdzielić na mniejsze woreczki i np.zamrozić.

puree z dyni

inspiracja: MojeWypieki

Podobne przepisy