Pełnoziarniste pancakes z owocami także dla alergików (po 1. roku)

Jeszcze ciepłe są idealne na śniadanie! A że robi się je błyskawicznie, to można sobie zafundować takie *śniadanko/obiad/deser nie tylko od święta czy w weekend.
*zakreśl właściwe;)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka (jeżeli dziecko może, jeżeli nie - same żółtka albo 1-2 łyżki "gluta" z zaparzonego i odcedzonego siemienia lnianego)
- szklanka mleka roślinnego (lub pół na pół z wodą mineralną gazowaną)
- około szklanki pokrojonych owoców (u nas 1 rozgnieciony banan i 1 jabłko starte na grubych oczkach)
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Owoce umyj, obierz, pokrój/rozgnieć. Dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj (nie trzeba używać nawet miksera, wystarczy widelec).
Usmaż na patelni, z obu stron, aż placuszki zbrązowieją (efekt użycia mąki pełnoziarnistej).
Nie trzeba dodawać tłuszczu (choć to oczywiście zależy od tego, na jakiej patelni smażymy - na ceramicznej, teflonowej nie ma takiej potrzeby).
Opcjonalnie można dodać odrobinę oliwy z oliwek do ciasta przed smażeniem.
My zajadamy się samymi placuszkami, ale można polać syropem klonowym, dodać mus owocowy, dżem...
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾