Śniadanie/Kolacja

Konfitura żurawinowa (po 1. roku)

konfitura żurawinowa

Jeszcze trwa sezon na żurawinę, więc warto spróbować!

Najlepszą konfiturę otrzymamy z nieco przemrożonej żurawiny - dzięki temu straci swoją goryczkę. Ja akurat miałam świeżą, więc przed przygotowaniem wsadziłam żurawinę na 24h do zamrażarki.

Konfitura jest banalnie prosta w przygotowaniu - tylko owoce, cukier i sok z cytryny, a jaki smak! Dodatek do mięsa, pasztetu, klopsików (al'a te z popularnej meblowej sieciówki;), ale także do pieczywa i grillowanego oscypka.

A że Święta coraz bliżej, to taka konfitura może być wspaniałym prezentem:)


 
 
Składniki:
  • 1 kg żurawin
  • 500 g cukru
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Żurawinę myjemy, lekko osuszamy i przesypujemy do dużego garnka.
żurawina
Część żurawiny rozgniatamy lub nakłuwamy widelcem (dzięki temu puści więcej soku).
Dodajemy sok z cytryny i cukier.
Wszystko razem gotujemy do czasu, aż uzyskamy zadowalającą gęstość (u mnie około 50 minut) - można sprawdzić na zimnym spodku.
Ja jeszcze wszystko zmiksowałam, ponieważ wolimy gładką konsystencję.
dżem żurawinowy
Gorącą konfiturę z żurawin przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
 

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾