Czekoladowe ciasteczka owsiane z jabłkami (po 9. miesiącu)

Czekoladowe + owsiane + cynamonowe + bez cukru!
Te ciasteczka wydają się być idealnym połączeniem oczekiwań dzieci co do 'czekoladowatości' ciasteczek z oczekiwaniami rodziców co do walorów zdrowotno-odżywczych:)) Dodatek amarantusa, cynamonu, jabłka i miodu przeważa szalę na rzecz rodziców, ale dzieci nie muszą już o tym wiedzieć... Przekonajcie się sami!
Do przygotowania tych ciasteczek nie potrzebujecie ani miksera, ani malaksera, ani blendera - robi się je naprawdę ekspresowo.
Składniki (na około 20 sporych ciastek):
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych
- 180 g mąki pełnoziarnistej/orkiszowej/owsianej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu (mielony)
- 2-3 łyżki kakao lub karobu
- 1-2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 4 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 220 ml miodu lub syropu klonowego
- 2 jabłka (lub 1 duże)
Sposób przygotowania:
Potrzebujemy 2 miski.
Do jednej wsypujemy płatki owsiane błyskawiczne, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao (karob), amarantus , sól - wszystko mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy roztopiony i ostudzony tłuszcz, ekstrakt waniliowy i miód (syrop klonowy) - wszystko mieszamy.
Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy i odstawiamy do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni (termoobieg), obieramy jabłko i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Starte jabłko dodajemy do masy wyjętej z lodówki, wszystko dokładnie mieszamy.
Masę nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - po około łyżce masy. Nie wyjdzie nam idealnie, ale nie o to w tym chodzi... podczas pieczenia ciastka podrosną i wyjdą cudne 'jeże'.
Ciastka pieczemy przez ok. 10-13 minut.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾