Deser

Szarlotka sypana (po 8. miesiącu)

szarlotka sypana
Bardzo jesienny przepis, który podbił Internet już jakiś czas temu...
Prosty, szybki i zawsze wychodzi! A w dodatku nie potrzebujemy miksera, nie musimy nic ucierać ani zagniatać. Genialność tkwi w prostocie:)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru np. kokosowego, trzcinowego (jeżeli jabłka są słodkie, to mniej)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • odrobina cynamonu (opcjonalnie)
  • 170 g masła (zimnego, najlepiej prosto z zamrażarki)

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać i wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cynamonem (jeżeli lubimy).

Mąkę, cukier, kaszę i proszek mieszamy, a następne dzielimy na 3 równe części.

Tortownicę o średnicy 23 wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.

Na dno formy wysypujemy warstwami:

  • 1. część suchych składników
  • połowa jabłek
  • 2. część suchych składników
  • połowa jabłek
  • 3. część suchych składników
  • na wierzch: starte na tarce masło (grube oczka) - równomiernie rozłożyć na cieście

szarlotka sypana przed upieczeniem

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia topi się i scala wszystkie warstwy.

Podczas pieczenia można podłożyć blachę pod formę z ciastem na wypadek gdyby nadmiar soku i tłuszczu przeciekał.

Szarlotka tuż po upieczeniu ma lekko chrupiący wierzch, który następnego dnia mięknie.

Smacznego!

szarlotka sypana po upieczeniu

szarlotka sypana składniki

szarlotka sypana

Zobacz również

Komentarze (1)

nina 17 lutego 2021

przepis sztos!

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾