Szarlotka sypana (po 8. miesiącu)

szarlotka sypana
Bardzo jesienny przepis, który podbił Internet już jakiś czas temu...
Prosty, szybki i zawsze wychodzi! A w dodatku nie potrzebujemy miksera, nie musimy nic ucierać ani zagniatać. Genialność tkwi w prostocie:)

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru np. kokosowego, trzcinowego (jeżeli jabłka są słodkie, to mniej)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • odrobina cynamonu (opcjonalnie)
  • 170 g masła (zimnego, najlepiej prosto z zamrażarki)

 

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać i wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cynamonem (jeżeli lubimy).

Mąkę, cukier, kaszę i proszek mieszamy, a następne dzielimy na 3 równe części.

Tortownicę o średnicy 23 wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.

Na dno formy wysypujemy warstwami:

  • 1. część suchych składników
  • połowa jabłek
  • 2. część suchych składników
  • połowa jabłek
  • 3. część suchych składników
  • na wierzch: starte na tarce masło (grube oczka) - równomiernie rozłożyć na cieście

szarlotka sypana przed upieczeniem

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia topi się i scala wszystkie warstwy.

Podczas pieczenia można podłożyć blachę pod formę z ciastem na wypadek gdyby nadmiar soku i tłuszczu przeciekał.

Szarlotka tuż po upieczeniu ma lekko chrupiący wierzch, który następnego dnia mięknie.

Smacznego!

szarlotka sypana po upieczeniu

szarlotka sypana składniki

szarlotka sypana

Podobne przepisy