Szarlotka sypana (po 8. miesiącu)

Bardzo jesienny przepis, który podbił Internet już jakiś czas temu...
Prosty, szybki i zawsze wychodzi! A w dodatku nie potrzebujemy miksera, nie musimy nic ucierać ani zagniatać. Genialność tkwi w prostocie:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru np. kokosowego, trzcinowego (jeżeli jabłka są słodkie, to mniej)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- odrobina cynamonu (opcjonalnie)
- 170 g masła (zimnego, najlepiej prosto z zamrażarki)
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać i wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cynamonem (jeżeli lubimy).
Mąkę, cukier, kaszę i proszek mieszamy, a następne dzielimy na 3 równe części.
Tortownicę o średnicy 23 wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
Na dno formy wysypujemy warstwami:
- 1. część suchych składników
- połowa jabłek
- 2. część suchych składników
- połowa jabłek
- 3. część suchych składników
- na wierzch: starte na tarce masło (grube oczka) - równomiernie rozłożyć na cieście
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia topi się i scala wszystkie warstwy.
Podczas pieczenia można podłożyć blachę pod formę z ciastem na wypadek gdyby nadmiar soku i tłuszczu przeciekał.
Szarlotka tuż po upieczeniu ma lekko chrupiący wierzch, który następnego dnia mięknie.
Smacznego!
Komentarze (1)
nina 17 lutego 2021
przepis sztos!
Odpowiedz ⇾