Lemoniada pomarańczowo-cytrynowa (po 12. miesiącu)
Gorąco! Pić się chce! Domowa lemoniada z pomarańczy i cytryn z dodatkiem mięty świetnie ugasi pragnienie i orzeźwi:)
Składniki:
- 4 pomarańcze
- 1 cytryna
- kilka gałązek mięty
- opcjonalnie miód do smaku
Sposób przygotowania:
Cytrusy dokładnie umyć i sparzyć skórkę wrzątkiem.
Pomarańcze pokroić na mniejsze części, wycisnąć z 2 sok do garnka, a 2 pokroić na ćwiartki, wrzucić z gałązkami mięty i zagotować. Ostudzić.
Do ostudzonego wywaru wycisnąć sok z cytryny i doprawić miodem do smaku, jeżeli będzie dla nas zbyt kwaśne.
Smacznego!
Komentarze (3)
Kingaaa 1 lipca 2019
Idealne na dzisiejsze tropiki:O
Odpowiedz ⇾Nika 28 czerwca 2019
@kasiaaa, ja dodaję cynamon;) muszę spróbować z wanilią, super pomysł:)
Odpowiedz ⇾kasiaaa 18 czerwca 2019
Robię podobną, tylko jeszcze dodaję laskę wanilii do gotowania:)
Odpowiedz ⇾