Domowy kisiel z truskawkami (po 1. roku)

Składniki:

  • szklanka truskawek (mrożonych lub w sezonie - świeżych)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szklanka wody
  • odrobina cukru trzcinowego, opcjonalnie

 

Sposób przygotowania:

Owoce opłucz i wrzuć do garnuszka (świeże przebierz z listków itp.), zalej 3/4 szklanki zimnej wody, dodaj cukier i zagotuj. Jeżeli chcemy uzyskać gładką masę, to teraz należy zmiksować owoce.

W reszcie wody (1/4 szklanki) dokładnie rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Wlej ją do gotujących się owoców i szybko rozmieszaj, aby nie powstały grudki. Zagotuj krótko i rozlej do miseczek. Desero studź lub podawaj na ciepło.

 kisiel z truskawkamikisiel truskawkowy

 

Podobne