Śniadanie/Kolacja

Bułeczki czosnkowe z pietruszką (po 18. miesiącu)

bułeczki czosnkowe z pietruszką

Obłędne bułeczki!

Pod warunkiem oczywiście, że lubicie czosnek, bo jego smak jest zdecydowanie wyczuwalny, co dla nas akurat jest dużym atutem:) okazało się, że wbrew moim obawom ("bo za bardzo czosnkowe będą...") mały człowiek pałaszował bułeczki, aż mu się uszy trzęsły!

Wybitnie pomagał mu w tym tatuś (a i mamusia się nie obijała) i w efekcie bułeczki upieczone wieczorem doczekały do następnego tylko w skromnej ilości sztuk 3... stąd też tylko taka skromna reprezentacja na zdjęciach w dziennym świetle;)

Składniki (na około 14-16 bułeczek):

  • 225 ml mleka, ciepłego
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 g mąki pszennej (luksusowa typ 450)
  • 30 g masła
  • 1 jajko, roztrzepane

Dodatkowo, do posmarowania bułeczek:

  • 55 g miękkiego masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Czosnek drobno posiekać (lub przecisnąć przez praskę), wymieszać z pietruszką i miękkim masłem.

Sposób przygotowania:

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn - wymieszać drożdże z cukrem i 2 łyżkami mleka, dodać odrobinę mąki (suche drożdże wystarczy dodać do mąki).

Do miski wsypać mąkę (można przesiać) z solą, dodać miękkie masło, rozczyn z drożdży, a także roztrzepane jajko i pozostałe mleko.

Wymieszać i dokładnie wyrobić (przez około 10 minut). Ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na wymiar około 40 x 60 cm, posmarować masełkiem czosnkowo-pietruszkowym...(zdjęcie poniżej)

bułeczki czosnkowe

...i pociąć na 6 równych pasków (o długości 60 cm). Paski ułożyć jeden na drugim i tak przygotowane ciasto podzielić na tyle części, ile chcemy uzyskać bułeczek.

Foremki na muffinki ułożyć na blaszce, wyłożyć papilotkami i w każdej ułożyć "harmonijkę" z ciasta ściskając ją mocniej na dole. Blaszkę z "muffinkami" zostawić w ciepłym miejscu do napuszenia przez 20-30 minut (można w piekarniku rozgrzanym do temp. 50ºC góra+dół).

bułeczki czosnkowe przepis

Piec w temperaturze 190ºC przez 15-20 minut.

Najlepsze jeszcze ciepłe!

bułeczki z czosnkiem przepis

bułeczki czosnkowo pietruszkowebułeczki z czosnkiem i pietruszką

źródło inspiracji: Moje wypieki

Zobacz również

Komentarze (1)

Miśka 1 lipca 2019

Te bułeczki czosnkowe są obłędne!!! Znikają w mgnieniu oka... niech no tylko zrobi się trochę chłodniej, to znowu upiekę:D

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾