Śniadanie/Kolacja

Bułki śniadaniowe (po 1.roku)

Bułki z gatunku raczej cięższych i treściwych, bardzo sycące (przetestowane przez nas - 1 bułeczka na 1. śniadanie nasyciła brzuszek małego człowieka na czas dłuuugiego spaceru, harców po placu zabaw i rajdu na rowerku;)

 

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 i 3/4 - 4 szklanki mąki pszennej chlebowej (u nas 3 szklanki pszennej pełnoziarnistej i 1 szklanka pszennej luksusowej typ 550)
  • *1-2 łyżki roztopionego masła lub mleka - opcjonalnie do posmarowania bułeczek

 

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać, jajko roztrzepać, drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi należy zrobić rozczyn).

Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać około 5 minut. Ciasto będzie klejące i takie ma być, przeżyjemy...

Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, uformować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na pół godziny albo - wariant "rośnięcie nocne" - wstawić do lodówki na minimum 12h.

Przed pieczeniem można posmarować roztopionym masłem lub mlekiem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Ostudzić na kratce.

bułki śniadaniowebułka śniadaniowabułka z masłem! ;)

żródło inspiracji: Majanowe pieczenie

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾