Kisiel porzeczkowy z malinami (po 7. miesiącu)

Deser o pięknym głębokim kolorze i intensywynym słodko-kwaśnym smaku:)

 

Składniki:

  • 1/3 szklanki soku z czarnej porzeczki
  • 2/3 szklanki wody
  • *garść malin (świeżych lub mrożonych) - opcjonalnie, jeżeli nie mamy, to robimy bez i też będzie pysznie:)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Sok z czarnej porzeczki wlewamy do rondelka. Zimną wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do soku i wszystko mieszamy, aby nie było grudek.

Dodajemy opłukane maliny (niemowlakowi można je rozgnieść).

Wszystko gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Podajemy na ciepło, na zimno lub w temperaturze pokojowej.

kisiel porzeczkowy z malinamikisiel porzeczkowo-malinowy

*Jeżeli przygotujemy kisiel bez malin, to będzie zdecydowanie bardziej kwaśny. Można wówczas nieco osłodzić stewią lub np. syropem z agawy.

Podobne