Śniadanie/Kolacja

Cebularze (po 2. roku)

cebularz z farszem

Nieskomplikowane, bo ciasto drożdżowe + cebula, a jakie pyszne!

Cebularze nie są trudne w przygotowaniu, ale niestety czasochłonne, dlatego rozważam przygotowanie ich następnym razem z podwójnej porcji;)

Przepis uniwersalny dla dzieci  i dla dorosłych - ciężko stwierdzić, kto szybciej pochłaniał...

 

Składniki: (na 10 sporych cebularzy, a śmiało można i 15 cieńszych)

ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej (typ 550)
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

farsz:

  • ok. 1/2 kg cebuli
  • sól , pieprz, tymianek, majeranek - do smaku
  • szczypta cząbru
  • olej do smażenia
  • * podduszone resztki wędlin (akurat miałam, więc dodałam, ale bez równie pyszne)

Przygotowanie:

Wkruszyć drożdże do miski, dodać cukier, ok. 50 ml ciepłego mleka, 1 dużą łyżkę mąki – wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien się w tym czasie napuszyć.

Po 15 minutach :

Dodać do rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, sól, pozostałe mleko – wszystko wymieszać w misce do połączenia się składników. Następnie dodać olej i jeszcze przez chwilę delikatnie mieszać, aż ciasto wchłonie tłuszcz.

Ciasto wyłożyć na blat lekko posypany mąką i wyrabiać ok. 5 minut – aż przestanie się kleić do dłoni.

Wyrobione ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

W tym czasie przygotować farsz:

Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki i zeszklić na rozgrzanej patelni, doprawić do smaku i odstawić do przestygnięcia.

Po 30 minutach :

Ciasto wyjąć z miski i „odgazować” na blacie – kilkukrotnie mocno uderzyć całą dłonią z obu stron - dzięki odpowietrzeniu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze

Miskę z ciastem ponownie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut.

Po 30 minutach :

Ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i wyrobić przez chwilę.

Z ciasta uformować wałek o długości ok. 60 cm i podzielić ciasto na 10 w miarę równych części, z których formujemy cebularze. W środku robimy wgłębienie – miejsce na farsz.

Uformowane cebularze kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środek cebularza nakładamy farsz – cebularze układamy w odstępach około 2-3 cm bo jeszcze wyrosną

Blachę z cebularzami odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min.

cebularze

cebularz (przed pieczeniem)

Nagrzać piekarnik do 200°C (góra+dół).

Cebularze piec ok. 22 minuty.

cebularze (prosto z piekarnika)

cebularze domowe

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾