Śniadanie/Kolacja

Dżem jeżynowy (po 1. roku)

Jeżyna - ostrężyna - ożyna - znacie je?:)

jeżyny ostrężyny ożyny

Mam wrażenie, że są trochę zapomniane, jeszcze bardziej niedoceniane...a szkoda! My po ostatnim wypadzie do lasu wzbogaciliśmy się o jakieś 6 kg jeżyn - i co z nimi zrobić?

jeżyny

Ponieważ nieoceniona ciocia Ania i wujek Bartek również obrobili krzaczki jeżynowe z efektem 6 kg z przeznaczeniem na soki, nam nie pozostało już nic innego jak poeksperymentować z dżemem:)

 

Jeżeli nie wiecie, jakie bogactwo kryją w sobie te małe owoce - proszę uprzejmie, garść konkretów:

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna – 43 kcal
Białko ogółem – 1.39 g
Tłuszcz – 0.49 g
Węglowodany – 9.61 g
Błonnik – 5.3 g

Witaminy:

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna – 0.646 mg
Witamina B6  – 0.030 mg
Kwas foliowy –  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K – 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo – 0.62 mg
Magnez – 20 mg
Fosfor – 22 mg
Potas – 162 mg
Sód – 1 mg
Cynk – 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient data base

A na co jeżyny działają? W czym pomagają? Jeśli wierzyć internetom, to:

  • Jeżyny pomagają w profilaktyce chorób nowotworowych
  • Jeżyny wspomagają pracę układu krążenia
  • Jeżyny pomagają zapobiec chorobom oczu
  • Jeżyny na zdrowe kości
  • Jeżyny złagodzą objawy PMS i menopauzy
  • Jeżyny uregulują poziom cukru we krwi
  • Jeżyny wspomagają odchudzanie
  • Jeżyny pomogą spowolnić proces starzenia się skóry

 

To teraz już bierzemy się za dżem!

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

Składniki:

  • jeżyny - 3 kg
  • cukier - 1 kg
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

Jeżyny opłukać na sitku pod zimną wodą, osuszyć, zasypać w garnku cukrem, wymieszać i odstawić najlepiej na noc. Jeżyny puszczą sok.

Następnego dnia dodać skórkę startą z całej cytryny + wyciśnięty sok (również z całej cytryny) i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby odparowały.

dżem jeżynowy

Rozgotowane jeżyny przetrzeć przez sito - pestki nadają goryczy, więc wyrzucamy je.

Przetarty mus jeżynowy gotujemy na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje.

dżem z jeżyn

Kiedy dżem jest już gotowy?

Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładamy około 1 łyżeczki gorącego dżemu i zostawiamy do wystygnięcia - następnie przechylamy talerzyk i jeżeli dżem nie spływa a konsystencja nam odpowiada, przekładamy gorący dżem do do słoików i pasteryzujemy (jeżeli nie - nadal smażymy).

dżem ostrężyny jeżyny

dżem jeżyny ostręzyny ożyny

Smacznego!

dżem z jeżyn ostrężyn na pieczywie

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾