Ciasto grysikowe z truskawkami i galaretką (po 18. miesiącu)

Deser na bazie kaszy manny - szybki (pomijając oczekiwanie na stężenie galaretki) i bez pieczenia, co ma kolosalne znaczenie, gdy temperatura na zewnątrz rośnie i nie chcemy rozpłynąć się z gorąca przy piekarniku, a coś słodkiego by się zjadło...;)

W zasadzie sam krem na bazie kaszy jest już tak pyszny, że można pominąć resztę składników i wyjadać prosto z garnka...

 

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników (około 15 herbatników;)
  • 1 litr mleka
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić, żeby wystygła.

Formę o wymiarach około 25 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.

W garnku zagotować mleko z cukrem i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Podgotować około 1-2 minut od momentu zagotowania, cały czas mieszając - do uzyskania gęstej masy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki.

W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Ostudzić.

Zalać tężejącą galaretką.

Schłodzić i jeść:)

Ciasto grysikowe z truskawkami i galaretkąCiasto grysikowe z truskawkami i galaretką - bez pieczenia!Ciasto z kaszą manną z truskawkami i galaretką

źródło inspiracji: Moje Wypieki

Podobne