Kisiel śliwkowo-jabłkowy (po 8. miesiącu)

Składniki:

  • szklanka śliwek (mrożonych, w sezonie - świeżych lub np. z kompotu)
  • duże jabłko
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Umyte i wypestkowane śliwki ugotować w 3/4 szklanki wody do czasu, aż owoce zmiękną. Śliwki odcedzić (nie wylewać wody!) i przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Miąższ ze śliwek wrzucamy do wody, w której się gotowały. Jeżeli przygotowujemy deser dla starszego dziecka, nie ma potrzeby usuwać skórek ze śliwek.

Jabłko umyć, sparzyć skórkę, obrać, zetrzeć na tarce (grube oczka) i dodać do śliwek, gotować, aż jabłka zmiękną (dla starszego dziecka wystarczy chwilę podgotować), dodać sok z cytryny.

Niemowlakowi zmiksować wszystko na gładką masę.

W pozostałej części zimnej wody (1/4 szklanki) dokładnie rozmieszać mąkę, następnie powoli dodawać do masy z owoców cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

Najlepiej podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

kisiel śliwkowo-jabłkowykisiel ze śliwek i jabłek

Podobne