Śniadanie/Kolacja

Bułki jaglane z sezamem (po 1. roku życia)

Solidne, sycące, "mięsiste" w środku bułeczki zaspokoją nawet wielki głód małego człowieka na długo, a rzeczony mały człowiek może sobie nawet nie zdawać sprawy, że taka pyszna bułeczka skrywa jakże zdrową kaszę jaglaną;) tym bardziej, że dodatek kaszy moim zdaniem w żaden sposób nie wpływa na smak bułek.

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki (pszenna pełnoziarnista, orkiszowa, jaglana - zależy, jaką mamy, możemy też wymieszać kilka)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (lub płatków jaglanych)
  • 20 g drożdży
  • 200 ml ciepłej wody (ok.40
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka sezamu

 

Sposób przygotowania:

Kaszę (lub płatki jaglane) gotujemy i studzimy, następnie mieszamy z mąką, dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier i sezam, dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy kilka minut w razie potrzeby podsypując mąką, aby ciasto nie było za rzadkie.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić swoją objętość (40-60 minut). U nas ciasto rosło zawinięte w kocyk koło kaloryfera;)

przed wyrastaniem...i po:)

Z wyrośniętego ciasta formułujemy bułki, jakie tylko nam się podobają i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawiamy od ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce (można do piekarnika rozgrzanego do 50ºC).

przed 2.wyrastaniem...i po:)

Pieczemy 20 minut w 200ºC.

bułki jaglanebułka jaglana
 

Zobacz również

Komentarze (1)

Lidka_T. 1 lipca 2019

Fajny pomysł na kaszę jaglaną! Staram się jeść ją regularnie, a jako składnik pieczywa daje wiele nowych mozliwosci:) bo ilez mozna jesc jaglanke albo zupy z kasza...

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾