Śniadanie/Kolacja

Pełnoziarniste pancakes z owocami także dla alergików (po 1. roku)

Jeszcze ciepłe są idealne na śniadanie! A że robi się je błyskawicznie, to można sobie zafundować takie *śniadanko/obiad/deser nie tylko od święta czy w weekend.

*zakreśl właściwe;)

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka (jeżeli dziecko może, jeżeli nie - same żółtka albo 1-2 łyżki "gluta" z zaparzonego i odcedzonego siemienia lnianego)
  • szklanka mleka roślinnego (lub pół na pół z wodą mineralną gazowaną)
  • około szklanki pokrojonych owoców (u nas 1 rozgnieciony banan i 1 jabłko starte na grubych oczkach)
  • szczypta cynamonu

 

Sposób przygotowania:
Owoce umyj, obierz, pokrój/rozgnieć. Dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj (nie trzeba używać nawet miksera, wystarczy widelec).

Usmaż na patelni, z obu stron, aż placuszki zbrązowieją (efekt użycia mąki pełnoziarnistej).

Nie trzeba dodawać tłuszczu (choć to oczywiście zależy od tego, na jakiej patelni smażymy - na ceramicznej, teflonowej nie ma takiej potrzeby).

Opcjonalnie można dodać odrobinę oliwy z oliwek do ciasta przed smażeniem.

pancakes także dla alergikówpancake dla alergików

My zajadamy się samymi placuszkami, ale można polać syropem klonowym, dodać mus owocowy, dżem...

 

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾