Muffiny z borówkami (po 1. roku)
Sezon borówkowy (a może dla Was jagodowy?) w pełni, czas skorzystać z tych małych skarbów!
Muffinki okazały się tak pyszne, że mały człowiek jadł je całym sobą i umazał się od skarpetek po uszy...
...a potem mamusia spędziła upojny wieczór z mydełkiem do odplamiania;)
Składniki (na około 15 muffinek):
- 340 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 jajko
- 1 duży dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
- 285 ml jogurtu greckiego (lub maślanki)
- 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
- 225 g świeżych borówek (mogą być też amerykańskie)
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
W drugiej misce dokładnie wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, rozgnieciony banan, jogurt/maślanka, olej.
Połączyć mokre składniki z suchymi, wymieszać i na końcu delikatnie wmieszać do ciasta borówki.
Papilotki napełniać do 3/4 wysokości.
Piec około 30 minut w temperaturze 180°C (terrmoobieg).
Ostudzić na kratce.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾