Jabłecznik (po 1. roku)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklankia mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki margaryny bezmlecznej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (lub mniej)
  • ponad 1 kg jabłek (obrane, starte na grubych oczkach i podduszone z odrobiną cynamonu)
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Masło, cukier i żółtka dokładnie utrzeć.

Białka z jajek ubić na sztywno ze szyptą soli, wyłożyć na masę i delikatnie wymieszać.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, mieszając.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przełożyć 3/4 masy, na to jabłka i resztę masy.

Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC (góra+dół).

JabłecznikSolidne kostki jabłecznikaJabłecznik w przekroju

 

 

Podobne