Czarno-białe naleśniki (po 1. roku)

Chyba zdecydowana większość dzieci lubi naleśniki, prawda?

A te czarno-białe, zebrowate naleśniki skuszą nawet największego niejadka:)

Dziś ciasto w wersji mocno klasycznej, czyli z mlekiem i jajkami, ale równie pyszne wyjdą z przepisu dla alergików. Pamiętajcie wówczas, by zamiast kurkumy dodać karob, który nada kolor :)

 

Składniki:

na naleśniki:

  • 2 jaja
  • 20 dkg mąki pszennej (może być również pszenna pełnoziarnista)
  • 1/4 l mleka
  • 1/4 l wody (jeżeli dodamy gazowaną, naleśniki będą bardziej puszyste)
  • szczypta soli
  • płaska łyżka karobu
  • oliwa z oliwek (odrobina do smażenia naleśników)

na nadzienie:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • jogurt naturalny lub grecki (kilka łyżek)
  • cukier trzcinowy - opcjonalnie do dosłodzenia

 

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj nadzienie: twaróg rozgnieć widelcem (lub mikserem) i połącz z kilkoma łyżkami jogurtu, wymieszaj lub zmiksuj na krem. Można odrobinę dosłodzić do smaku.

nadzienie do naleśników

Teraz naleśniki:)

Mleko zmieszaj z wodą. Całe jaja ubij w garnuszku mikserem, dodając po trochu mąki i mleka z wodą, dodaj szczyptę soli i karob, ponownie zmiksuj, żeby wszystkie składniki się połączyły.

Naleśniki usmaż na patelni z kroplą oliwy z oliwek. Można też dodać kilka kropel do ciasta, żeby nie przywierały do patelni.

naleśniki karobowe

Naleśniki posmaruj twarogiem i złóż w dowolny sposób.

naleśniki z seremczarno-białe naleśniki z serem

Na świeżo - nadzienie rozpłynęło się pod wrażeniem gorących naleśników;)

naleśniki karobowe z seremkarobowe naleśniki z twarogiem

A tu ostudzone naleśniki z bardziej zwartym już twarogiem:)

naleśniki po godzince w lodówce;)

Smacznego!

 

Podobne