Śniadanie/Kolacja

Bułki razowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym (po 1. roku)

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (surowych)
  • 1-2 łyżki syropu z agawy/syropu klonowego/miodu
  • 17 g masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Płatki, syrop, masło i sól zalać wrzącą wodą w misce.

  • 1 czubata łyżeczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego lub w całości)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • do posypania: płatki owsiane

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami, dodać siemię lniane i wszystko wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną, wymieszać. Przełożyć na stolnicę i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez około 8 minut).
Wyrobione ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ręczniczkiem i poczekać do podwojenia objętości. Następonie odgazować (lekko uderzając dłonią) i zostawić, by odpoczęło 5 minut.

Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut, do napuszenia.

przed puszeniem:)

Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami.

przed pieczeniem

Piec w temperaturze 200ºC, przez około 15 minut (aż się zarumienią).

upieczona bułeczkabułki razowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym

bułeczka razowa z płatkami owsianymi i siemieniem lnianymw przekroju...

Propozycja śniadania/kolacji:)

śniadanko

Smacznego!

źródło inspiracji: mojewypieki.com

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾